Födas och att föda – ett samtal
Panelsamtal med Emilia Bergmark-Jiménez, Birth Rights Sweden, Svenska Barnmorskeförbundet och Unn Harsem.
Tisdag 21 januari 2025 klockan 17:30–20:00 på Fotografiska Stockholm, Stadsgårdshamnen 22.
Schema
17:30 Baren öppnar.
18:45 Samtalet börjar.
20:00 Tack för ikväll!
Klockan 17:30 pågår en guidad tur och det innebär en begränsad möjlighet att se utställningen just då. Kom därför gärna i god tid före 17:30 för att hinna se utställningen innan panelsamtalet börjar. Det kommer även att finnas tid att se utställningen efter panelsamtalet.
Ordinarie entrébiljett till Fotografiska, öppet för alla. Begränsat antal platser, först till kvarn.
Emilia Bergmark-Jiménez fotoutställning Födas och att föda på Fotografiska bjuder in betraktaren i en av livets mest universella och samtidigt mest personliga händelser som rör oss alla – födandet.
Med dessa starka bilder som grund bjuder vi in till ett samtal och tankeväckande dialog om vad det innebär att föda och födas – både ur ett existentiellt och samhälleligt perspektiv.
Varför behöver vi prata om födandet som en existentiell erfarenhet?
Hur föder vi, och vad säger det om vårt samhälle?
Hur ser vårt samhälle på födandet och hur påverkar det kulturen kring födandet?
Vad har mänskliga rättigheter med barnafödande att göra?
Medverkande
Emilia Bergmark-Jiménez (fotograf)
Lisa-Marie Larisch (vice ordförande Birth Rights Sweden)
Eva Nordlund (ordförande Svenska Barnmorskeförbundet)
Unn Harsem (regionråd i Region Uppsala)
Samtalet modereras av Clara Berglund, tidigare generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer
Emilia Bergmark-Jiménez som är fotograf och författare har i nästan fem år följt ett stort antal familjer i Sverige och närvarat vid deras förlossningar. Alla med sina egna unika förutsättningar och förlopp. Det har blivit boken Födas och att föda och en utställning med samma namn på Fotografiska i Stockholm. Det är en berättelse i ord och bild om födande i alla skeenden, där Emilia tar oss med på en resa in i människors mest intima rum och största ögonblick. En plats där allt förändras och tideräkningen börjar om på nytt.
Lisa-Marie Larisch är disputerad folkhälsovetare och mamma till tre barn. Som vice ordförande i Birth Rights Sweden arbetar hon för kvinnors rättigheter vid graviditet och födande, med fokus på autonomi, integritet och jämlikhet. Hon belyser även obstetriskt våld och dess påverkan på folkhälsan, övertygad om att positiva födelseupplevelser är avgörande för kvinnors, familjers och samhällets hälsa.
Eva Nordlund är ordförande för Svenska Barnmorskeförbundet. Hon har lång erfarenhet som barnmorska och har framför allt arbetat med födslar och vården efter. Arbetet som ordförande innebär att ständigt arbeta för barnmorskans kompetensområde och professionsfrågor. Det sker tillsammans med ett driv för att utveckla vården för gravida och födande och alla andra som behöver en barnmorska under livet.
Unn Harsem är mamma till tre barn men även regionråd i Region Uppsala. Med avstamp från sina egna födslar har hon ett starkt engagemang för kvinnors hälsa under graviditet, födande och tiden efter och har engagerat sig för kvinnans rätt att få välja födsloplats för att ge den nya familjen bästa möjliga start.
Vi ses på Fotografiska!