Chefskonferensen vänder sig till dig som arbetar som chef inom reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa.
Chefskonferensen 2025 äger rum på Elite Hotel Marina Tower i Saltsjöqvarn, Nacka.
Välkommen till Chefskonferensen!
Anmäl dig till till Svenska Barnmorskeförbundets Chefskonferens
10–11 februari 2025. Jag ser fram emot att få träffa er och tillsammans med våra intressanta föreläsare ge er två innehållsrika dagar.
Programmet är välfyllt och första dagen inleds med föreläsningen Psykologisk trygghet på jobbet. Annette Bosell är en erfaren föreläsare, utbildare och certifierad coach på PCC-nivå, specialiserad på ledarskap, medarbetarskap och teamutveckling. Men hur skapar vi denna trygghet och vems ansvar är det egentligen? I den efterföljande workshopen guidar Svenska Barnmorskeförbundets Chefsråd oss i diskussioner om glädjen och utmaningarna i att vara ledare.
Chefskonferensen 2025 äger rum på Elite Hotel Marina Tower i Nacka som är inrymt i klassiska Saltsjöqvarn som är en välkänd del av stadens siluett med öppna vyer mot Djurgården och Stockholms inlopp. Du behöver inte vara medlem i Svenska Barnmorskeförbundet för att delta på konferensen.
Sista dag för anmälan är den 24 januari. Anmäl dig nu!
Varmt välkommen,
Eva Nordlund
Ordförande Svenska Barnmorskeförbundet
Föreläsare: Annette Bosell, Chefsrådet, Britta Wernolf, Eva Nordlund, Cecilia Häggsgård, Ann-Marie Wennberg Larkö, Anna Akselsson, Anna Dahlin, Susanne Åhlund, Hanna Adlerteg-Melinder och Charlotte Elvander.
Program Chefskonferens 2025 (med reservation för eventuellla ändringar)
| Dag 1 | Måndag 10 februari klockan 09.00–16.30
09.00–10.00 Registrering kaffe/te med smörgås
Inledning med ordförande Eva Nordlund och styrelsen
Psykologisk trygghet på jobbet · Annette Bosell
Frågor
I vissa team och arbetsgrupper stöttar medlemmarna varandra i vått och torrt, de känner sig bekväma med att ställa svåra frågor, vågar dela med sig av sina misstag och ser dem som lärdomar. Har du någonsin funderat över varför det är så? Svaret ligger ofta i begreppet psykologisk trygghet.
Forskning visar att en hög grad av psykologisk trygghet är avgörande för att hålla samman teamet, skapa engagemang och främja utveckling, särskilt i en tid som präglas av snabb förändring och osäkerhet. Men hur skapar vi denna trygghet och vems ansvar är det egentligen?
Föreläsningen fokuserar på följande frågor:
– Vad innebär begreppet psykologisk trygghet och vad säger forskningen om dess betydelse?
– Vilka beteenden kännetecknar team och arbetsgrupper med hög grad av psykologisk trygghet?
– Hur kan vi tillsammans skapa en tillräcklig nivå av trygghet och vad kan vi tänka på i dialog och möten?
Annette Bosell är en erfaren föreläsare, utbildare och certifierad coach på PCC-nivå, specialiserad på ledarskap, medarbetarskap och teamutveckling. Sedan 2008 driver hon egen verksamhet med en bred kundbas inom både privat och offentlig sektor. Hon är medförfattare till boken ”Flyt på jobbet – en bok om medarbetarskap” som gavs ut 2015. Annette har en bakgrund som Learning Leader, HR-Manager och Manager inom revision på Arthur Andersen och Deloitte. Hon är utbildad civilekonom från Stockholms universitet.
Lunch
Workshop om glädjen och utmaningar i att vara ledare · Chefsrådet
Svenska Barnmorskeförbundets Chefsråd håller i denna intressanta workshop där glädjen i att vara chef och leda arbetsgrupper framåt och andra gemensamma chefsfrågor diskuteras.
Kaffe/te med frukt och något sött
Att vara chef och leda vården utifrån patienternas behov och önskemål
· Britta Wernolf och Eva Nordlund
Det finns alltid de som vill något annat än de riktlinjer och rekommendationer som styr mycket av arbetet. Hur kan du som chef hantera situationer där arbetsgruppen har patientmöten som är utmanande? Hur kan chefen trygga och stötta medarbetare?
Britta Wernolf är barnmorska och arbetar som verksamhetschef Omvårdnad på BB Stockholm samt är verksamhetschef för Min Barnmorska BB Stockholm. Britta har lång erfarenhet av förbättrings- och förändringsarbeten. Britta arbetar också med ledarskapsprogrammet inom Midwize (Capacity buildning leadership program).
Eva Nordlund är barnmorska och ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet.
Vi inleder våra gemensamma diskussioner, som rör hela barnmorskans kompetensområde, med en inblick i ny forskning
Informerat samtycke till metoder och interventioner under förlossningens utdrivningsskede
· Cecilia Häggsgård
Cecilia Häggsgård är universitetsbarnmorska vid Skånes universitetssjukhus där hon bland annat arbetar med implementering och vetenskaplig utvärdering av Min Barnmorska Malmö. Cecilia har lång erfarenhet som barnmorska inom förlossningsvården och disputerade 2023 med en avhandling om kvinnors upplevelser av utdrivningsskedet, användningen av interventioner och informerat samtycke.
Incheckning hotell / Middag
| Dag 2 | Tisdag 11 februari klockan 08.30–16.00
Hur kan vi vara attraktiva som arbetsgivare i vården?
Att vara ledare i en turbulent verksamhet
· Ann-Marie Wennberg Larkö
Ann-Marie Wennberg Larkö är ordförande i Nationella vårdkompetensrådet som är ett rådgivande organ som ska bidra till en god planering av vårdens kompetensförsörjning. Hon är även professor vid Sahlgrenska akademin och direktör med ansvar för Life Science i Västra Götalandsregionen.
Kaffe/te med frukt och något sött
Barnmorskemottagningarnas arbete, utmaningar och framtid
· Anna Akselsson och Anna Dahlin
Anna Akselsson är leg barnmorska, med dr, samordningsbarnmorska Mödrahälsovårdsenheten Region Stockholm och högskoleadjunkt/forskare vid Sophiahemmet Högskola samt ledamot i NAG-MHV inom NPO.
Anna Dahlin är leg barnmorska, samordningsbarnmorska Mödrahälsovårdsenheten Region Stockholm och ordförande för samordningsbarnmorskorna i Nationella nätverket för mödrahälsovård.
Lunch
Socialstyrelsens arbeten som rör barnmorskans profession och yrkesområde
· Susanne Åhlund
– Publicerade och pågående uppdrag inom kvinnohälsa SRHR
– Nationellt och internationellt arbete utifrån CMiO-rollen
Susanne Åhlund är sedan juni 2023 Sveriges första Nationella chefsbarnmorska, CMiO, och representerar Sverige i frågor som rör barnmorskors yrkesutövning på nationell, europeisk och global nivå. Susanne är också sakkunnig inom område kvinnohälsa och SRHR på Socialstyrelsen. Hon har 30 års erfarenhet som barnmorska och har jobbat kliniskt inom de flesta områden som berör professionen. 2019 disputerade Susanne om långtidseffekter av förlossningsskador.
Kaffe/te med frukt och sött
Tjänster utöver det vanliga. Hur möjliggör vi för barnmorskor att kombinera klinisk tjänstgöring med exempelvis undervisning på lärosäten eller forskning?
· Hanna Adlerteg-Melinder och Charlotte Elvander
Hanna Adlerteg-Melinder är förhandlare på SRAT. Hanna har stor kunskap om kommun- och regionsektorn, där barnmorskor är en av de medlemsgrupper hon ansvarar för. Hon har representerat AkademikerAlliansen i 2023 års samarbete med SKR om kompetensmodeller. Dessutom driver och utvecklar Hanna utbildningar för fackligt förtroendevalda, med särskilt fokus på SRAT Region.
Charlotte Elvander är leg barnmorska, med dr och verksam som vårdutvecklare på BB Stockholm – en kombinerad tjänst som innefattar klinisk tjänstgöring, forskning och utveckling. En del av tiden arbetar hon för Graviditetsregistret som ordförande för förlossningsgruppen. Sedan 2021 är Charlotte ordförande och sammankallande i Svenska Barnmorskeförbundets vetenskapliga råd och 2024 valdes hon också till vice ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet.
Avslutning/utvärdering
Ladda ner inbjudan som pdf
Jag vill anmäla mig nu
Jubileumsboken – 300 år i livets tjänst
Du som anmälde dig till Chefskonferensen före 15/11 är välkommen att hämta Jubileumsboken 300 år i livets tjänst på plats vid registreringen.